Na těsto:
Na náplň:
Na polevu a posypání:
Na těsto smíchejte mouku s mákem, cukrem, solí a vanilku ve velké míse.
V hrnci ohřejte mléko do vlažného stavu (ne příliš horké), přidejte droždí a nechte ho v něm rozpustit. Mléko s droždím přidejte k moučné směsi. Změklé máslo, vajíčko a jogurt přidejte taktéž do mouky. Hněťte v kuchyňském robotu na nejnižší stupeň po dobu 5 minut, dokud nebudete mít hladké těsto.
Těsto přikryjte a nechte asi 45 minut kynout v míse lehce vymazané máslem nebo olejem.
Vykynuté těsto na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte do obdélníku (cca. 30×45 cm). Těsto rovnoměrně potřete ostružinovým džemem. Opatrně ho srolujte z delší strany. Nakrájejte jej na 8-10 stejných kousků/šneků.
Formu na pečení vymažte máslem a vložte do něj šneky. Přikryjte a nechte dalších 15 minut odpočívat.
Mezitím si předehřejte horkovzdušnou troubu na 160 °C. Před pečením šneky potřete trochou ovesného mléka. Poté pečte v troubě asi 40 minut dozlatova.
Čerstvý sýr smíchejte s moučkovým cukrem, vanilkou, trochou citronové šťávy a citronovou kůrou. Šneky pokapejte tvarohovou polevou a posypejte několika makovými semínky.
Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com