Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Briošky s třešňovým džemem

Briošky s třešňovým džemem

Ingredience (na 10-12 kusů):

Na briošky:

  • 500 g špaldové mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky vanilky, mleté
  • 1 čajová lžička bio- citronové kůry
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g surového třtinového cukru
  • 75 g měkkého másla
  • 100 ml šlehačky
  • 50 ml mléka
  • 4 bio vajíčka
  • 1 bio žloutek + trochu mléka na potření
  • + trochu másla + mouky do formiček

 

K servírování:

  • Bonne Maman třešňový džem

Příprava

Ve velké míse smíchejte mouku se solí.

Zahřejte šlehačku s mlékem do vlažného stavu. Vmíchejte kvásek, vejce, vanilku a citronovou kůru. Přidejte do moučné směsi spolu se změklým máslem a hněťte v kuchyňském robotu 5 minut při nízké rychlosti, abyste vytvořili hladké těsto.

Těsto přikryjte a nechte 45 minut kynout.

Mezitím formičky na briošky dobře vymažte máslem.

Z těsta vytvarujte pramen, rozdělte na 10-12 porcí (podle toho, jak velké máte formičky) a vytvarujte z nich kuličky – nechte si trochu těsta – ze zbylého těsta vytvarujte menší kuličky (to budou vaše têtes).

Velké kuličky těsta vložte do formiček a uprostřed každého z nich udělejte hlubokou prohlubeň. Vložte malé kuličky do jamek.

Přikryjte a nechte briošky kynout asi 30 minut. Mezitím si předehřejte horkovzdušnou troubu na 180 °C.

Vyšlehejte žloutek s trochou mléka a rozetřete ho na briošky.

Pečte v troubě 20 minut dozlatova.

Briošky podávejte vlažné s džemem.

 

Recept od Lena, www.meinleckeresleben.com