Na polevu:
Formu na bábovku dobře vymažte máslem a posypte strouhankou. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 165 °C.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, skořicí, vanilkou a solí.
Vejce vyšlehejte s cukrem v kuchyňském robotu do světlé, krémové hmoty – to trvá asi 5-7 minut.
Pomalu vmíchejte jablečná povidla a olej.
Nakonec metličkou smíchejte moučnou směs.
Jablko nakrájejte na malé kostičky a také vmíchejte.
Polovinu směsi nalijte do bábovkové formy. Na těsto rozetřete několik kapek karamelu. Poté zbytek směsi nalijte do formy také.
Vložte bábovkovou formu do trouby a pečte asi 45–50 minut – proveďte test špejlí, abyste zkontrolovali, zda je bábovka propečená.
Bábovku vyklopte na mřížku nebo talíř a sundejte formu. Nechejte vychladnout.
Pár lžic karamelu pěkně rozetřete na bábovku a podávejte.
Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com