na piškot
3 vejce
120 gramů cukru
1 lžička vanilkové pasty nebo aroma
120 ml mléka
120 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
170 gramů mouky
30 gramů hořkého kakaového prášku
sáček kypřicího prášku do pečiva
na krém:
350 ml smetany ke šlehání
1/2 sáčku želatinového ztužovače – lze vynechat (ale pak je krém více sypký a hůře ovladatelný)
2 lžíce moučkového cukru
cca 20 lžiček pomerančové marmelády Bonne Maman
cca 150 ml pomerančového džusu (nebo jiné příchutě dle vašeho výběru – bezový květ, meruňka…)
Do odměrky přidejte olej, mléko a vanilkovou pastu. V míse smíchejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Vejce s cukrem šlehejte 10 minut, aby se objem zdvojnásobil. Poté střídavě přidávejte suché a tekuté přísady. Směs rozetřete na pečicí papír na plechu (jako na roládu). Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 12-15 minut, dokud povrch nezezlátne. Piškot nechte vychladnout a vykrájejte z něj kolečka pomocí vykrajovátka na koblihy. Zbývající piškot rozdrťte. Navlhčete kolečka pomerančovým džusem.
Sladkou smetanu ušlehejte do bodu, kdy začne houstnout, ale je stále částečně tekutá. Za pravidelného míchání přidejte želatinový ztužovač a míchejte dalších 20-30 sekund.
Do středu koláčků přidejte pomerančovou marmeládu. Pomocí zdobicího sáčku vytvarujte z krému kolečka, která zakryjí džem a vytvoří jakousi kopuli. Koláčky posypejte drobenkou.
Recept od Anina kuhinja