Na těsto:
400 g světlé špaldové mouky nebo mouky na pizzu
15 g čerstvého droždí
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
220-250 ml vlažné vody
Na obložení pizzy:
125 g zakysané smetany nebo Crème fraîche
40 g parmezánu
½ bio-citronu, kůra
200 g kozího sýra
1 červená cibule
1 snítka čerstvého tymiánu
8 lžic Bonne Maman fíkového džemu
50 g piniových oříšků
2 lžíce balzamikového octa
olivový olej, na pokapání
Fleur de Sel, pepř z mlýnku
listy salátu, k servírování
Na těsto hněťte všechny ingredience několik minut pomocí hnětacího háku kuchyňského robotu, abyste vytvořili hladké těsto, do kterého podle konzistence přidejte trochu vody nebo mouky. Přikryjte a nechte v míse hodinu kynout.
Těsto rozdělte na osm kousků a z každého vytvarujte malé pizzy a dejte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Nastrouhejte čerstvý parmezán. Zakysanou smetanu smíchejte s parmezánem, citronovou kůrou, 4 lžičkami fíkového džemu, tymiánem, solí a pepřem. Krémem potřete kulaté placky z těsta.
Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky a rozprostřete na krém. Kozí sýr nahrubo nadrobte nebo rozdělte na kousky a rozložte na pizzu. Posypte čerstvým pepřem a trochou Fleur de Sel.
Zbylý fíkový džem smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a balzamikovým octem. Pokapejte pizzy. Posypejte piniovými oříšky.
Recept: Lena Fuchs