Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Třešňový džem

Třešňový džem

Ingredience:

950 g třešní
1 kg cukru
200 g vody
5 g citronové šťávy (cca 1 lžička)

kuchyňské potřeby:
velký hrnec
nůž
váha
talíř
odpěňovačka
4 Bonne Maman 370 g sklenice
4 víčka

Příprava

Abyste zajistili, že džem dobře vydrží, je důležité důkladně vyčistit sklenice a víčka. Jednoduše namočte víčka a sklenice do hrnce s vodou a přiveďte k varu po dobu 5 až 15 minut. Poté je nechte uschnout dnem vzhůru na čisté utěrce. Můžete je dát i do myčky na nádobí!

Vyberte si 950 g krásných, zralých, nepoškozených třešní. Vyberte si ovoce pěstované blízko domova a v sezóně – bude chutnější!

Třešně rozpůlte a vypeckujte v hrnci. Ovoce vložte do velkého hrnce a začněte vařit na středním ohni za pravidelného míchání dřevěnou špachtlí. Když se ovoce rozpustí, ztlumte ohřev.

Za pravidelného míchání a při střední teplotě přisypávejte cukr. Nechte stát 1 hodinu.
Tip: Můžete připravit méně sladký džem, když odeberete asi 200 g cukru, ale trvanlivost se zkrátí!

Když je cukr dobře zapracován, vařte na prudkém ohni asi 50 minut (mírný var) za pravidelného míchání. Pravidelně přidávejte 200 g vody, aby se džem nepřichytil ​​ke dnu hrnce.
Vaření končí, když ovoce „zprůsvitní“ a je rovnoměrně rozloženo.

Tip: Chcete-li zkontrolovat, že džem bude želírovat, nalijte kapku na talíř, který jste předtím položili do lednice, a nakloňte jej: pokud kapka sklouzne, džem je nedovařený. Pokud ztuhne, je připraven!

Na konci doby vaření přidejte lžičku citronové šťávy (pro uchování džemu a zvýraznění chuti ovoce!) a přiveďte několik sekund k varu. Odstavte z ohně, abyste odstranili pěnu, která se tvoří na povrchu.

Ihned pomocí naběračky nalijte do sklenic a naplňte je až po okraj. Uzavřete vhodnými víčky a sklenice otočte dnem vzhůru na utěrku. Před etiketováním nechte sklenice vychladnout. Poté můžete džemy několik měsíců skladovat na chladném a suchém místě. Po otevření skladujte džem v lednici a spotřebujte do měsíce.