Na plundrové těsto
1/2 kostky droždí
200 ml mléka
2 vejce
80 g moučkového třtinového cukru
1/2 lžičky mleté vanilky
1 špetka soli
500 g špaldové mouky
170–190 g vychlazeného másla, nakrájeného na tenké plátky
Na náplň
1/2 sklenice džemu Bonne Maman s jahodami a lesními plody
K podávání
krémový bílý jogurt
čerstvé jahody
ještě trocha džemu
Plundrové těsto
1) Droždí rozdrobte do misky. Mléko lehce zahřejte a promíchejte s kvasnicemi, dokud se v mléce nerozpustí. Přidejte všechny další přísady na těsto kromě másla (!) a nechte propracovat v kuchyňském robotu. Dle potřeby můžete přidat ještě trochu mouky.
2) Pak si těsto vyndejte na lehce pomoučenou pracovní plochu a lehce propracujte rukama, dokud nebude hezky poddajné.
3) Přikryjte čistou utěrkou a nechte hodinu kynout.
4) Vykynuté těsto vyválejte do tvaru obdélníku (cca 30×40 cm). Na polovinu těsta dejte plátky studeného másla.
5) Přikryjte druhou polovinou tak, aby bylo máslo zcela zakryté, a okraje přitiskněte pevně k sobě. Poté těsto znovu vyválejte do tvaru obdélníku. Levou třetinu těsta přeložte doprostřed a pravou ji celou přikryjte, aby vzniklo „psaníčko“ (první fáze vrstvení).
6) Těsto zabalte do potravinové fólie a na 20 minut uložte do lednice.
7) Pak ho znovu vyválejte v obdélník a krajní třetiny přeložte doprostřed a přes sebe. Tak vznikne druhé „psaníčko“ (druhá fáze vrstvení). Překládáním se vytvářejí vrstvy, díky kterým bude plundrové těsto krásně nadýchané, vzdušné a máslové. Těsto znovu zabalte do fólie a na 20 minut uložte do lednice.
Tvoření cruffins
1) Plech na 12 muffinů vytřete máslem a troubu předehřejte na 180 °C.
2) Plundrové těsto vyválejte na pomoučené ploše do tvaru obdélníku asi 30×20 cm.
3) Obdélník rovnoměrně potřete džemem s jahodami a lesními plody.
4) Od kratší strany srolujte do tvaru válečku a mírně ho zploštěte. Ostrým nožem nakrájejte na asi 1 až 1,5 cm silné řezy.
5) Vezměte vždy dva řezy, položte je křížem přes sebe a konce stočte dolů.
6) Hnízdečka se stočenými konci přemístěte do plechu na muffiny. Cruffins přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě asi 30 minut.
7) Poté je pečte v rozehřáté troubě asi 25 minut dozlatova. Po upečení jeden po druhém opatrně vyjměte z plechu. Před podáváním cruffins nechte lehce vychladnout.
Podle chuti je můžete poprášit moučkovým cukrem. Servírujte s trochou bílého jogurtu, čerstvými jahodami a džemem z jahod a lesních plodů.
Recept od Leny Fuchs – meinleckeresleben.com