Na piškotový korpus:
2 vejce
20 g vanilkového cukru
20 g obyčejného cukru
50 g mouky
špetka soli
+ 30 lžic mléka na zvlhčení piškotu
+ 4 lžíce borůvkového džemu Bonne Maman
Na krém:
800 ml sladké smetany ke šlehání
7 plátků želatiny + 50 ml sladké smetany
100 g čerstvých borůvek + lžíce cukru
2 lžíce Bonne Maman borůvkového džemu
2 lžíce kakaového prášku
4 vrchovaté lžíce Bonne Maman lískooříškovo-kakaového krému
1-2 lžíce moučkového cukru
4-5 lžic citronové šťávy
4-5 hrstí čerstvých borůvek na ozdobu
Nejprve si připravte piškotový korpus. Vyšlehejte vejce spolu s cukrem a solí 5-10 minut. Poté do směsi přidejte prosátou mouku. Nalijte do dobře vymaštěné formy o průměru 22 (nebo 20 cm pro vyšší nebo 24 cm pro nižší koláč) centimetrů a pečte 10 minut ve vyhřáté troubě na 180 stupňů. Upečený korpus položte do dortové formy, ve které budete dort skládat. Poté ho navlhčete, ochlaďte a pomažte džemem.
Borůvky rozmixujte, přidejte cukr a vařte je na sporáku 3–4 minuty. Poté je vychlaďte a vmíchejte džem a citronovou šťávu.
Želatinu namočte na 10 minut do studené vody. Poté ji vymačkejte a přidejte do hrnce spolu se sladkou smetanou. Při nejnižší teplotě rozpusťte želatinu, dokud úplně nezkapalní. Nechejte ji vychladnout než ji vmícháte do krému.
Bonne Maman lískooříškovo-kakaový krém trochu zahřejte na nejnižší teplotu, aby byl tekutější.
Sladkou smetanu ušlehejte do tuha. Poté za pravidelného míchání vmíchejte rozpuštěnou želatinu. Vezměte tři lžíce a smíchejte je se lžičkou moučkového cukru. Tato část bude pro horní vrstvu.
Zbylý krém rozdělte na dvě části. Vychladlou borůvkovou směs vmíchejte do jedné části.
Do druhé lískooříškovo-kakaový krém.
Podle chuti vmíchejte do jednoho nebo druhého krému ještě trochu moučkového cukru.
Nejprve přidejte lískooříškovo-čokoládový krém, poté borůvkový a poté krém. Navrch přidejte borůvky. Obvod zakryjejte potravinářskou fólií a vše dejte dohromady do lednice alespoň na 5-6 hodin, nejlépe přes noc.
Koláč po obvodu seřízněte tenkým nožem. Vytvořte po okrajích vzor špachtlí se zoubkovaným okrajem anebo vidličkou.
Recept: Anina Kuhinja