500 g borůvek
500 g cukru
5 g citronové šťávy (cca 1 lžička)
kuchyňské potřeby:
velký hrnec
nůž
váha
talíř
odpěňovačka
4 Bonne Maman 370 g sklenice
4 víčka
Abyste zajistili, že džem dobře vydrží, je důležité důkladně vyčistit sklenice a víčka.
Jednoduše namočte víčka a sklenice do hrnce s vodou a přiveďte k varu po dobu 5 až 15 minut.
Poté je nechte uschnout dnem vzhůru na čisté utěrce. Můžete je dát i do myčky na nádobí!
Vyberte 500 g borůvek. Opláchněte je celé, aby nedošlo k podmáčení. Umístěte je do velkého hrnce a začněte vařit na středním ohni za pravidelného míchání dřevěnou špachtlí. Nechte stát 1 hodinu.
Když je cukr dobře zapracován, vařte za stálého míchání na prudkém ohni asi 25 minut. Pravidelně přilévejte 20 cl vody, aby se džem nepřichytil ke dnu hrnce.
Vaření končí, když borůvky „zprůsvitní“ a jsou rovnoměrně rozloženy. Na konci vaření přidejte lžičku citronové šťávy a přiveďte několik sekund k varu. Odstavte z ohně a odstraňte veškerou pěnu, která se tvoří na povrchu.
Ihned nalijte do sklenic, naplňte až po okraj. Uzavřete víčky a otočte sklenice dnem vzhůru na utěrku. Nechte sklenice vychladnout, než je označíte. Džem pak můžete několik měsíců skladovat na chladném a suchém místě. Po otevření skladujte džem v lednici a spotřebujte do měsíce.