Na těsto:
Na náplň:
Na potření a posypání:
Na těsto zahřejte v hrnci mléko do vlažného stavu (ne příliš horké). Med (nebo cukr), droždí a sůl přidejte a dobře promíchejte, dokud se droždí úplně nerozpustí.
Ve velké míse smíchejte mouku se skořicí, vanilku, kvasnicovou směs a měkké máslo a zpracujte na hladké těsto pomocí kuchyňského robota. Těsto je nyní poměrně měkké, ale tak to má být. Těsto znovu prohněťte rukama na pomoučené pracovní ploše.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Těsto rozdělte na 8 dílů. Kousky těsta na pomoučené pracovní ploše rozválejte na malé obdélníky (cca 15 x 25 cm).
Navrch rozetřete 1 polévkovou lžíci krému z lískových oříšků a kakaa (nejlépe to jde lžící nebo cukrářskou paletkou). Posypte pár nahrubo nasekanými lískovými oříšky. Malé obdélníčky srolujte z dlouhé strany, poté podélně rozpůlte ostrým nožem. Půlky těsta otočte náplní nahoru, na jednom konci přitlačte k sobě a omotejte kolem sebe. Oba zakroucené konce spojte k sobě a věnce položte na dva plechy vyložené pečicím papírem.
Věnce přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C. Mléko smíchejte se žloutkem a potřete jím kroužky těsta. Posypejte ještě pár lískovými oříšky.
Pečte v troubě 15 minut dozlatova. Nechejte vychladnout a podle chuti poprašte moučkovým cukrem.
Pokud chcete věnce věnovat jako dárky, ozdobte je pěknou mašličkou a přáním.
Recept od Lena, www.meinleckeresleben.com