na těsto
650-700 g světlé špaldové mouky
300 ml plnotučného mléka, vlažného
25 g čerstvého droždí
50 g surového třtinového cukru
1/4 lžičky vanilky, mleté
1 špetka soli
100 g měkkého másla
2 vejce
na náplň
550 ml plnotučného mléka
1 žloutek
1 balení vanilkového pudinkového prášku (40 g)
1/2 lžičky vanilky, mleté
50 g jemného surového třtinového cukru
4-5 lžic třešňového džemu Bonne Maman
Všechny ingredience vložte do mísy a pomocí hnětacího háku kuchyňského robotu vypracujte hladké těsto – ideálně asi 5 minut na nejnižší stupeň. Těsto přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
Na náplň nalijte 500 ml mléka, cukr a mletou vanilku do hrnce a přiveďte k varu. Zbývajících 50 ml mléka rozmíchejte se žloutkem a vanilkovým pudinkovým práškem dohladka. Když se mléko v hrnci mírně vaří, přidejte rozmíchané mléko a metličkou dobře rozmíchejte. Nechejte na mírném ohni povařit, aby vznikl krémový pudink. Pudink nechejte vychladnout.
Těsto položte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na obdélník o velikosti asi 40-50 cm. Dvě žáruvzdorné formy vymažte máslem. Těsto potřete vanilkovým pudinkem a navrch rozetřete třešňový džem.
Srolujte z delší strany. Roládu nakrájejte ostrým nožem na 12-15 dílů. Pudinkové šneky naskládejte do formiček. Přikryjte a nechte ještě 20 minut kynout. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 180 °C. Šneky pečte v troubě 30-35 minut dozlatova.
Podle libosti posypejte moučkovým cukrem.
Recept: Lena Fuchs www.meinleckeresleben.com