Na briošky:
K servírování:
Ve velké míse smíchejte mouku se solí.
Zahřejte šlehačku s mlékem do vlažného stavu. Vmíchejte kvásek, vejce, vanilku a citronovou kůru. Přidejte do moučné směsi spolu se změklým máslem a hněťte v kuchyňském robotu 5 minut při nízké rychlosti, abyste vytvořili hladké těsto.
Těsto přikryjte a nechte 45 minut kynout.
Mezitím formičky na briošky dobře vymažte máslem.
Z těsta vytvarujte pramen, rozdělte na 10-12 porcí (podle toho, jak velké máte formičky) a vytvarujte z nich kuličky – nechte si trochu těsta – ze zbylého těsta vytvarujte menší kuličky (to budou vaše têtes).
Velké kuličky těsta vložte do formiček a uprostřed každého z nich udělejte hlubokou prohlubeň. Vložte malé kuličky do jamek.
Přikryjte a nechte briošky kynout asi 30 minut. Mezitím si předehřejte horkovzdušnou troubu na 180 °C.
Vyšlehejte žloutek s trochou mléka a rozetřete ho na briošky.
Pečte v troubě 20 minut dozlatova.
Briošky podávejte vlažné s džemem.
Recept od Lena, www.meinleckeresleben.com