Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Domácí jahodový džem

Domácí jahodový džem

Ingredience:

700 g zralých jahod
750 g želírovacího cukru
5 g citronové šťávy (=1 lžička)

1 hrnec na vaření
1 nůž
1 kuchyňská váha
1 talíř
1 štěrbinová lžíce
4 prázdné sklenice Bonne Maman 370 g + 4 víčka odpovídající velikosti

Příprava

Lahodné šťavnaté jahody, cukr a špetka citronu: nadčasový a jednoduchý recept na džem, který bude chutnat celé rodině.

Předtím než začnete:

Pro uchování vašeho domácího džemu v dobrých podmínkách:

  • Sklenice a víčka dobře umyjte.
  • Umístěte víčka a sklenice do hrnce naplněného vodou.
  • Přiveďte vodu k varu (5 až 15 minut).
  • Nechte je uschnout na čisté kuchyňské utěrce.

Víčka a sklenice jsou omyvatelné také v myčce na nádobí.

 

Příprava receptu:

Jahody (nerozdrcené) omyjte a zbavte stopek. Podle velikosti jahody rozpůlte nebo rozčtvrťte.

Přidejte jahody do hrnce a zahřejte je na středním ohni. Pravidelně míchejte vařečkou. Pokud jsou jahody hodně zralé, přidejte současně cukr. Pokud ne, nechte jahody pár minut prohřát s trochou vody. Když se ovoce začne rozpouštět, stáhněte plamen a pomalu přidávejte 750 g želírovacího cukru. Pravidelně míchejte. Pokud chcete uvařit džem bez kousků, můžete je před přidáním cukru nakrájet. Když je cukr dobře promíchaný, vařte na nízkém plameni asi 25 minut. Pravidelně míchejte, aby se džem nepřipálil na dno hrnce.

Vaření je dokončeno když se jahody stanou průsvitnými a jsou rovnoměrně rozmístěny. Tip: Chcete-li zkontrolovat, zda jahodový džem želíruje, dejte kapku na talíř, který jste předtím vložili do lednice, a nakloňte jej: pokud kapka sklouzne, džem ještě není dostatečně uvařený. Když ztuhne, je připraven!

Na konci vaření přidejte lžičku citronové šťávy (podporuje konzervaci a zvýrazní chuť ovoce!) a vše přiveďte na několik sekund k varu.
Po odstavení z plotny odstraňte pěnu, která se tvoří na povrchu.

Naběračkou ihned nalijte jahodový džem do sklenic. Sklenice uzavřete víčky a postavte je dnem vzhůru, aby se autopasterizovaly.

Nechte sklenice vychladnout, než na ně nalepíte štítek. Zavařovací sklenice pak můžete několik měsíců skladovat chráněné před teplem a vlhkostí.
Po otevření skladujte v chladničce a spotřebujte do 4 týdnů.