5 krásných pomerančů
980 g cukru (protože pomeranče jsou bohaté na pektin, není třeba používat „speciální“ cukr)
2 lžíce citronové šťávy (cca. 50 g)
4 víčka na sklenice Bonne Maman
4 sklenice Bonne Maman 370 g
veliký hrnec
nůž
váha
talíř
cedník
Před tím než začnete: Pro dobré uchování dobře vyčistěte sklenice a víčka.
Vyberte si 5 krásných zralých pomerančů. Podle chuti si můžete vybrat sladké nebo hořké pomeranče, ale je lepší zvolit bio, protože použijete kůru (jinak je budete muset nejprve dobře umýt).
Pomeranče oloupejte (nezapomeňte odstranit bílou část mezi slupkou a dužninou, abyste předešli hořkosti) a poté kůru nakrájejte na tenké proužky nebo kousky podle potřeby. Ovoce si nechte na zbytek receptu.
Odvažte 110 g nakrájené kůry a vložte ji do hrnce. Zalijte 650 g vody a začněte vařit na mírném ohni, postupně zvyšujte, dokud se nezačne vařit.
Za pravidelného míchání nechejte 60 minut vařit. Vařte, dokud slupky nezměknou a přebytečná voda se neodpaří. Mezitím si připravte pomerančové pyré: nakrájejte ovoce a odstraňte středovou část a pecky. Plátky promíchejte a pyré propasírujte přes jemný cedník.
Odvažte 590 g tohoto pyré a přidejte ho ke kůře v hrnci, když je dostatečně měkká. Za stálého míchání vařte, aby se kůra a pyré nepřilepili. (Tip: pokud vám zbyde nějaké pyré, můžete ho zmrazit pro budoucí džemy nebo smoothie).
Snižte teplotu a poté pomalu přidávejte 980 g cukru. Vařte asi 30 minut (nízký var).
Ke konci vaření přidejte 2 lžíce citronové šťávy.
Vaření je dokončeno, když se kůra stane průsvitnější a je rovnoměrně rozmístěna ve směsi.
Ke konci vaření odstavte z plotny a odstraňte pěnu, která se tvoří na povrchu.
Ihned nalijte do sklenic a naplňte je co nejvíce. Uzavřete příslušnými víčky a sklenice otočte dnem vzhůru, abyste dosáhli „samopasterizace“.
Marmelády můžete několik měsíců skladovat na chladném a suchém místě.
Marmeládu po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do dalšího měsíce.