Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Dort s malinovým džemem, vanilkovým krémem a banány

Dort s malinovým džemem, vanilkovým krémem a banány

Ingredience (na dort o průměru 20 cm):

Na dortový základ:

  • 4 vejce
  • 80 g surového třtinového cukru
  • 3-4 lžíce vody
  • 1/4 čajové lžičky bourbonské vanilky, mleté
  • 1/2 bio citrónu, kůra
  • 50 ml jemného olivového oleje
  • 80 g ořechů, čerstvě mletých ​​(například mandlí nebo lískových ořechů)
  • 120 g světlé špaldové mouky
  • 1 lžička Weinstein kypřícího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

 

Na polevu a krém:

  • 1 sklenice Bonne Maman malinového intense džemu
  • 2 banány
  • 250 g šlehačky
  • 200 g zakysané smetany
  • 1/4 lžičky bourbonské vanilky, mleté

Příprava

Na piškot vyšlehejte vejce s cukrem, citronovou kůrou a vanilkou v kuchyňském robotu do světlé, nadýchané hmoty (cca 5 minut). Smíchejte s vodou.

Metličkou opatrně vmíchejte olivový olej.

Mouku smíchejte s mletými ořechy, práškem do pečiva a solí a poté opatrně vmíchejte do vyšlehané vaječné směsi (nejprve metličkou, pak opět velmi opatrně stěrkou).

Dvě kulaté dortové formy (průměr 18-20 cm) vymažte máslem a moukou (přebytečnou mouku dobře vyklepejte). Rozdělte sušenkovou směs do dvou forem.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-18 minut.

Vyklopte z forem a nechte úplně vychladnout.

 

Krém/náplň:

Na krém ušlehejte šlehačku dotuha.

Zašlehejte zakysanou smetanu a vanilku.

Banány nakrájejte na plátky.

 

Sestavení dortu/dekorace

Položte dortový základ na dortový talíř.

Štědře potřete polovinou džemu až po okraj dortu. Navrch pak rozetřete polovinu šlehačky. Doprostřed položte dvě třetiny banánových plátků. Nahoru položte druhý dortový základ. Potřete zbylým džemem, potřete zbylým krémem a ozdobte zbylými plátky banánu a pár květy a lístky máty, chcete-li.

Před podáváním dejte dort vychladit.

 

Recept: Lena Fuchs https://meinleckeresleben.com/