Na křehké těsto:
Na obložení:
Na křehké těsto dejte do mísy mouku, cukr, sůl a po malých kouskách studené máslo a rozdrťte na drobky. Poté přidejte žloutek a studenou vodu. Vše rychle prohněťte v hladké těsto.
Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto o něco větší, než je forma na koláč – nejlépe s odnímatelným dnem (průměr 26 cm) rozviňte a opatrně vložte dovnitř. Základ těsta několikrát propíchejte vidličkou. Nyní dejte formu s těstem na 30 minut do lednice.
Mezitím na jablečné pyré nakrájejte polovinu jablek a dejte do hrnce. Přidejte máslo, cukr, skořici a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a 10 minut vařte doměkka. Kompot rozmixujte. Zbylá jablka nakrájejte na tenké měsíčky a pokapte citronovou šťávou.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C. Formu s těstem vložte do trouby a předpečte 15 minut. Koláč s lehce dozlatova upečeným těstem vyjměte z trouby.
Jablečné pyré rozetřete na těstový základ a rozložte plátky jablek do tvaru růžičky.
Koláč pečte při teplotě 180 °C dalších 20 minut, dokud plátky jablek lehce nezhnědnou.
Vyjměte koláč z trouby. V hrnci zahřejte kdoulové želé a rovnoměrně potřete horký koláč.
Nechte vlažné vychladnout a podle chuti podávejte s kopečkem šlehačky.
Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com