Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Jablečný koláč s kdoulovým želé

Jablečný koláč s kdoulovým želé

Přísady

Na křehké těsto:

  • 200 g špaldové mouky, druh 630
  • 40 g surového třtinového cukru
  • ¼ čajové lžičky vanilky, mleté
  • 1 špetka soli
  • 125 g studeného másla
  • 1 bio žloutek
  • 2 lžíce studené vody

 

Na obložení:

  • 1,2 kg kyselých jablek
  • 30 g másla
  • 30 g surového třtinového cukru
  • ½ čajové lžičky skořice, mleté
  • šťáva z 1 citronu
  • 3 lžíce kdoulového-želé Bonne Maman

Příprava

Na křehké těsto dejte do mísy mouku, cukr, sůl a po malých kouskách studené máslo a rozdrťte na drobky. Poté přidejte žloutek a studenou vodu. Vše rychle prohněťte v hladké těsto.

Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto o něco větší, než je forma na koláč – nejlépe s odnímatelným dnem (průměr 26 cm) rozviňte a opatrně vložte dovnitř. Základ těsta několikrát propíchejte vidličkou. Nyní dejte formu s těstem na 30 minut do lednice.

Mezitím na jablečné pyré nakrájejte polovinu jablek a dejte do hrnce. Přidejte máslo, cukr, skořici a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a 10 minut vařte doměkka. Kompot rozmixujte. Zbylá jablka nakrájejte na tenké měsíčky a pokapte citronovou šťávou.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C. Formu s těstem vložte do trouby a předpečte 15 minut. Koláč s lehce dozlatova upečeným těstem vyjměte z trouby.

Jablečné pyré rozetřete na těstový základ a rozložte plátky jablek do tvaru růžičky.

Koláč pečte při teplotě 180 °C dalších 20 minut, dokud plátky jablek lehce nezhnědnou.

Vyjměte koláč z trouby. V hrnci zahřejte kdoulové želé a rovnoměrně potřete horký koláč.

Nechte vlažné vychladnout a podle chuti podávejte s kopečkem šlehačky.

 

Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com