na kynuté těsto
500 g světlé špaldové mouky
20 g čerstvého droždí
250 ml plnotučného mléka, vlažného
1 špetka soli
¼ lžičky vanilky, mleté
3 žloutky
50 g surového třtinového cukru
½ bio citronu, kůra
70 g měkkého másla
trochu másla na namazání
na náplň
300 ml plnotučného mléka
1 balení pudinkového prášku vanilkového
3 lžíce Bonne Maman lískooříškovo-kakaového krému
2 plátky želatiny
250 g šlehačky
moučkový cukr na posypání
Rozdrobte droždí a ve velké míse smíchejte s vlažným mlékem, cukrem, citronovou kůrou, vanilkou, solí, měkkým máslem a žloutky. Postupně přidávejte mouku, dokud nevznikne hladké, vláčné těsto (nejlépe 5 minut hněťte v kuchyňském robotu s hnětacím hákem na nejnižší stupeň). Přikryjte a nechte těsto kynout asi 45 minut.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto dejte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozdělte na 12-15 kousků, dlaněmi tvarujte kuličky a pokládejte na plechy. Přikryjte a nechte dalších 20 minut kynout. Potřete trochou rozpuštěného másla. Pečte ve vyhřáté troubě 13-14 minut. Nechte vychladnout.
Koblihy vodorovně rozkrojte na dvě části.
Na krém přiveďte k varu 250 ml mléka. Smíchejte 50 ml mléka s pudinkovým práškem a vmíchejte do horkého mléka, dokud nezískáte pěkný krémový pudink. Plátky želatiny namočte do studené vody, vymačkejte je a rozpusťte v horkém pudinku. Dobře promíchejte. Pudink nalijte do mísy, do pudinku vmíchejte lískooříškovo-kakaový krém. Pudink pevně zakryjte fólií a chlaďte, dokud neztuhne a zcela nevychladne. Šlehačku ušlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do pudinku.
Krém přendejte do sáčku s velkou hvězdicovou tryskou a nastříkejte na spodní část koblihy. Přiklopte druhou částí a pocukrujte moučkovým cukrem. Nechte vychladit až do podávání.
Recept: Lena Fuchs www.meinleckeresleben.com