Bonne Maman

Hledáte něco velmi zvláštního?

Recepty

Malinový džem

Malinový džem

Ingredience:

500 g malin
550 g cukru
100 g vody
5 g citronové šťávy (cca 1 lžička)

kuchyňské potřeby:
velký hrnec
nůž
váha
talíř
odpěňovačka
4 Bonne Maman 370 g sklenice
4 víčka

Příprava

Abyste zajistili, že džem dobře vydrží, je důležité důkladně vyčistit sklenice a víčka. Jednoduše namočte víčka a sklenice do hrnce s vodou a přiveďte k varu po dobu 5 až 15 minut. Poté je nechte uschnout dnem vzhůru na čisté utěrce. Můžete je dát i do myčky na nádobí!

Vyberte 500 g krásných, zralých, nepoškozených malin. Ovoce, cukr a vodu dejte do velkého hrnce a začněte vařit na středním plameni za pravidelného míchání dřevěnou špachtlí. Nechte stát 1 hodinu.

Když je cukr dobře zapracován, vařte asi 25 minut na prudkém ohni (mírný var) a pravidelně míchejte, aby se džem nepřichytil ke dnu hrnce. Vaření končí, když ovoce „zprůsvitní“ a je rovnoměrně rozloženo. Tip: Chcete-li zkontrolovat, že džem bude želírovat, nalijte kapku na talíř, který jste předtím položili do lednice, a nakloňte jej: pokud kapka sklouzne, džem je nedovařený. Pokud ztuhne, je připraven!

Na konci doby vaření přidejte lžičku citronové šťávy (pro uchování džemu a zvýraznění chuti ovoce!) a přiveďte několik sekund k varu. Odstavte z ohně, abyste odstranili pěnu, která se tvoří na povrchu.

Ihned pomocí naběračky nalijte do sklenic a naplňte je až po okraj. Uzavřete vhodnými víčky a otočte sklenice dnem vzhůru na utěrku pro „samopasterizaci“.

Před etiketováním nechte sklenice vychladnout. Džem pak můžete několik měsíců skladovat na chladném a suchém místě. Po otevření skladujte džem v lednici a spotřebujte do měsíce.

Tipy:
– Vyberte si ovoce pěstované blízko domova a v sezóně, protože bude chutnější!
– Můžete připravit méně sladký džem, když odeberete asi 200 g cukru, ale nevydrží tak dlouho!