5 bílků
150 g jemného krupicového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička bílého vinného octa
1/2 lžičky vanilky, mleté
40 g mandlí, velmi jemně mletých
80 g nasekaných mandlových jader
nebo mandlových lupínků
na náplň
250 g šlehačky
150 g čerstvého sýra nebo mascarpone
2-3 lžíce malinového džemu Bonne Maman
1/2 lžičky mleté vanilky
200 g čerstvých malin
1 banán, dle libosti
moučkový cukr, k prosévání
Na mandlovou rolku
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Postupně zašlehejte cukr. Jemně vmíchejte škrob, ocet a vanilku. Nakonec vmíchejte mleté mandle (pouze 2-3x promíchejte). Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Posypte mandlemi.
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 20-25 minut. Směs by měla být světlá a jen lehce nahnědlá. Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout. Posypte utěrku moučkovým cukrem a mandlovou směs opatrně vyklopte na utěrku mandlovou stranou dolů. Opatrně odlepte pečicí papír (tip: s podložkou na pečení je to velmi snadné).
Na náplň
V kuchyňském robotu vyšlehejte čerstvý sýr se smetanou ke šlehání do krémové konzistence. Krátce vmíchejte vanilku a malinový džem. Mandlovou roládu potřete krémem (nechte volný okraj), posypte malinami a případně několika plátky banánu. Opatrně srolujte pomocí utěrky. Položte na dlouhý dortový talíř a posypte moučkovým cukrem. V případě potřeby ozdobte čerstvými malinami.
Recept: Lena Fuchs www.meinleckeresleben.com