Na palačinkové těsto: (8-10 kusů)
Na kompot z jablek a kdoulí:
Na vanilkovou zakysanou smetanu:
Na těsto smíchejte mouku s vodou do hladka. Sůl, cukr, vejce, vanilku a citronovou kůru smíchejte, dokud těsto nebude hezky hladké.
Těsto nechte 15 minut odpočinout.
Na pánvi rozehřejte trochu másla. Nalijte 1 naběračku těsta, otočte a pečte palačinky na středním plameni.
Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Čas od času přidejte na pánev kousek másla. Přikryjte a udržujte palačinky teplé.
Jablka se slupkou nakrájejte na měsíčky. Na pánvi nechte rozpustit malý kousek másla. Přidejte jablka a orestujte je na másle.
Přidejte trochu cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Přidejte vanilku, kdoulové želé, citronovou šťávu a pomerančovou šťávu. Vařte 5 minut doměkka.
Smíchejte zakysanou smetanu s vanilkou a citronovou kůrou.
Čtvrtinu palačinek potřete trochou zakysané smetany. Navrch dejte pár teplých jablek a zarolujte je. Nakonec podávejte s jablky, přelité omáčkou.
Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com