Množství pro cca 6 osob
250 g mouky
1 litr mléka (1/2 litru na palačinky, 1/2 litru na náplň)
3 vejce (na palačinky)
40 g soleného másla (rozpuštěného)
100 g moučkového cukru
300 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
1 sklenice malinového džemu Bonne Maman
Příprava: 1 h
Doba smažení: 15 min
Stupeň obtížnosti: snadné
Začněte přípravou těsta na palačinky: nejprve smíchejte mouku, 3 rozšlehaná vejce a 30 g džemu (pro delikátní chuť). Pomalu přilévejte mléko a vychladlé rozpuštěné máslo a po celou dobu šlehejte metličkou. Palačinky smažte na rozehřáté pánvi vymazané trochou másla.
Na vanilkovou náplň si v kastrolu zahřejte mléko s rozpůleným vanilkovým luskem. Žloutek utřete s cukrem do pěny a za stálého míchání ho přidávejte do horkého (ne vařícího) mléka. Postupně přiveďte k mírnému varu, aby směs zhoustla, a stále důkladně míchejte. Hotový krém uložte asi na 1 hodinu do lednice, aby zcela vychladl. Smetanu ušlehejte dotuha a smíchejte s vychladlým vanilkovým krémem.
Abyste získali úhledný tvar taštiček samosa, palačinky nejprve rozřízněte napůl. Otočte oblou stranou dolů a vpravo nahoru dejte lžíci náplně. Přeložte první cíp, abyste překryli náplň. Následně postup zopakujte i na druhé straně, aby vznikl trojúhelník.
Palačinky podávejte s malinovým džemem Bonne Maman.