Na piškotovou roládu:
4 bio vejce
120 g třtinového cukru
5 lžic minerální vody
160 g špaldové mouky
5 g prášku do pečiva
1 špetku soli
Na náplň:
½ sklenice kaštanového krému Bonne Maman
250 g šlehačky
250 g mascarpone
¼ čajové lžičky vanilky, mleté
2 čajové lžičky bio pomerančového oleje, podle libosti
nebo 1 čajovou lžičku bio pomerančové kůry
Na dekoraci:
tmavou a bílou polevu
Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem.
Oddělte vejce na piškotovou roládu. Žloutky smíchejte do krémova se 100 g cukru. Vmíchejte minerální vodu, dokud nebude směs hezky nadýchaná.
Bílky ušlehejte s 20 g cukru a solí do tuha.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte do vyšlehané žloutkové směsi střídavě s vyšlehaným bílkem.
Piškotovou směs rovnoměrně rozetřete na plech a pečte v troubě 10 minut.
Mezitím posypte utěrku jemným třtinovým cukrem. Upečený piškot vyndejte z trouby na utěrku posypanou cukrem.
Nyní si vezměte malou utěrku a navlhčete ji. Poté pečící papír jemně potřete vlhkou utěrkou, dokud nebude mokrý a měkký. Nyní můžete pečící papír z piškotu snadno odstranit. Otočte papír na pečení a položte jej zpět na piškot. Nyní piškot opatrně srolujte utěrkou a roládu nechte vychladnout.
Na krém vyšlehejte šlehačku dotuha a poté smíchejte s mascarpone, vanilkou a pomerančovým olejem.
Roládu znovu rozviňte. Nejprve rovnoměrně potřete kaštanovým krémem. Poté navrch natřete polovinu krému mascarpone. Roládu srolujte a položte na podlouhlý talíř nebo desku. Roládu vychlaďte.
Vnější část rolády natřete zbývajícím krémem z mascarpone a podle libosti ozdobte čokoládovými lupínky.
Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com