500 ml plnotučného mléka (nebo ovesného mléka, ořechového mléka nebo dle vašeho výběru)
50 g másla
100 g špaldové krupice
1 špetka soli
4 vejce
40 g surového třtinového cukru
1 bio citron
¼ lžičky vanilky, mleté
2-3 lžíce rozinek
30-50 g lískových oříšků
máslo na vymazání formy
trochu špaldové strouhanky
fíkový džem Bonne Maman
několik lžic řeckého jogurtu
1 špetka bourbonské vanilky
čerstvé fíky
Mléko s máslem, cukrem a solí přiveďte k varu. Vmíchejte špaldovou krupici a promíchejte metličkou dokud nevznikne hustá kaše. Vmíchejte vanilku a citronovou kůru. Krupičnou kaši nechte mírně vychladnout.
Oddělte vejce. Do krupičné kaše přidejte žloutky a promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do krupičné kaše s rozinkami.
Pekáč vymažte máslem a vysypte strouhankou. Přidejte krupičnou směs a uhlaďte. Posypte lískovými oříšky.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut do zlatova.
Krupicový nákyp nakrájejte na plátky a navrch dejte kopeček fíkového džemu, jogurt (smíchaný s vanilkou) a čerstvé fíky.
Podávejte nejlépe vlažné. Dobrou chuť!
Recept, Lena Fuchs www.meinleckeresleben.com