Přísady (na dort o průměru 20 cm)
1 balení čerstvého listového těsta ze špaldové mouky Tante Fanny
nebo, na domácí těsto:
150 g špaldové mouky
150 g tvarohu
100 g vychlazeného másla, nakrájeného na kostičky
40 g třtinového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1 špetka soli
Na náplň:
200 g tvarohu
150 g zakysané smetany
3 vejce
1/2 lžičky mleté vanilky
50 g třtinového cukru
50 g mletých mandlí
1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku v prášku
1/2 sklenice švestkového džemu
Na potření a posypání:
50 g mandlí, nahrubo nasekaných
2 lžíce mléka
1) Všechny přísady na těsto smíchejte dohromady a zpracovávejte, dokud nebude hladké. Nechte 30 minut odpočívat v lednici.
2) Tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, vanilku, cukr, mleté mandle a kukuřičný škrob vyšlehejte v jemný krém.
3) 2/3 těsta rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše do tvaru kruhu (měl by být o něco větší než dortová forma). Formu na dort vymažte máslem a těsto do ní přemístěte.
4) Nahoru navrstvěte tvarohovou náplň s vanilkou a potřete džemem.
5) Zbytek těsta vyválejte a rozkrájejte na 6 pruhů. Rozložte na koláč do tvaru mřížky. Pokud by vám zbyla ještě trocha těsta, můžete z něj vytvarovat kytičky nebo srdíčka a ozdobit jimi okraj koláče.
6) Těsto lehce potřete mlékem a posypejte sekanými mandlemi.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 35–40 minut. Nechte vychladnout.