Na těsto:
200 g rýžové mouky
1 špetka soli + 1 špetka skořice
30 g hnědého cukru
100 g studeného másla
4 lžíce studené vody
Na náplň:
250 g mascarpone
250 g tvarohu
50 g hnědého cukru
asi 3 vejce
1 bio citron, šťáva a kůra
½ čajové lžičky vanilky, mleté
1 lžíce kukuřičného škrobu
Na posypání:
2 lžíce mandlové mouky nebo mletých mandlí
Na ozdobu:
sklenice fíkového džemu Bonne Maman
asi 2 lžíce řeckého jogurtu
asi 4 čerstvé fíky
Na těsto nakrájejte studené máslo na kousky a prohněťte s moukou, solí, skořicí a cukrem (nejlépe kuchyňským robotem). Nakonec přidejte vodu a krátce promíchejte a vytvořte hladké těsto.
Těsto nechte 15 minut odpočívat v chladničce. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C.
Mezitím smíchejte všechny ingredience na náplň dohromady.
Těsto rozválejte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vyložte jím dortovou formu. Koláč posypte mandlovou moukou.
Navrch dejte náplň a rovnoměrně rozetřete.
Pečte 35-40 minut. Nechejte úplně vychladnout.
Potřete fíkovým džemem. Doprostřed dejte kopeček jogurtu a navrch dejte čerstvé fíky.
Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com