na piškot:
5 vajec
120 g surového třtinového cukru
¼ lžičky vanilky, mleté
1 bio citron, kůra
5 lžic minerální vody
160 g světlé špaldové mouky
1 lžička Weinstein prášku do pečiva
1 špetka soli
na obložení:
4 lžíce meruňkového džemu Bonne Maman
šťáva z 1 citronu
250 g šlehačky
100 g tvarohu nebo čerstvého sýra
1/3 lžičky vanilky, mleté
8-10 kusů půlek broskví ze sklenice
120 g pistácií ve skořápce
Celá vejce šlehejte pár minut s cukrem do světlé a nadýchané hmoty (nejlépe kuchyňským robotem). Přidejte vanilku, citronovou kůru a minerální vodu a pokračujte ve šlehání. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí a metličkou jemně vmíchejte do vaječné směsi. Hluboký plech vyložte pečicím papírem a nalijte do něj směs. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 18-20 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.
Na krém vyšlehejte šlehačku do tuha. Nakonec velmi krátce vmíchejte tvaroh (nebo čerstvý sýr), vanilku a citronovou kůru (nemíchejte příliš dlouho). Meruňkový džem s citronovou šťávou dejte do menšího hrnce a zahřejte. Piškot potřete 2/3 džemu. Navrch dejte krém a rovnoměrně rozetřete.
Navrch položte půlky broskví a potřete je zbylým meruňkovým džemem. Pistácie oloupejte, nakrájejte nahrubo a rozdělte na koláč.
Koláč dejte do lednice až do podávání.
Recept: Lena Fuchs www.meinleckeresleben.com