Na jogurtové koláčky:
400 g světlé špaldové mouky
3 lžičky Weinstein – prášku na pečení
1/3 lžičky Bourbonské vanilky, mleté
1 špetka soli
50 g surového třtinového cukru
1 bio limetka, kůra
100 g ledově studeného másla
250 g smetanového přírodního jogurtu
2 bio vajíčka
Na polevu:
250 g šlehačky
2 lžíce zakysané smetany
¼ lžičky Bourbonské vanilky, mleté
1/2 bio limetky, kůra
1/3 sklenice Bonne Maman jahodového džemu
Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, mletou vanilkou, limetkovou kůrou, cukrem a solí.
Rukama prohněťte kousky studeného másla, abyste vytvořili drobivé těsto.
Jogurt smíchejte s vejcem a přidejte ke směsi drobenky. Míchejte stěrkou, dokud se těsto nespojí – nepropracovávejte příliš dlouho.
Těsto položte na pomoučněnou pracovní plochu a pomoučněnýma rukama rozválejte na plát silný asi 3 cm. Nyní můžete vykrajovat kulatá kolečka nebo oválná velikonoční vajíčka, jak chcete.
Koláčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 18-20 minut do zlatova.
Nechte koláčky vychladnout.
Šlehačku vyšlehejte dotuha. Vmíchejte zakysanou smetanu, vanilku a kůru z limetky.
Vložte krém do sáčku s hladkou tryskou a na okraje koláčků nastříkejte tečky krému.
Doprostřed dejte 1-2 lžičky džemu. Podávejte nejlépe čerstvé.
Recept: Lena Fuchs, www.meinleckeresleben.com