Briošky à têtes s višňovou marmeládou
- Ve velké míse smíchejte mouku se solí.
- Šlehačku zahřejte s mlékem do vlažné konzistence. Smíchejte s droždím, vejci, vanilkou a citronovou kůrou. Přidejte k moučné směsi spolu se změklým máslem a hněťte hnětacím hákem na kuchyňském robotu 5 minut na nízké otáčky, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto přikryjte a nechte 45 minut kynout.
- Mezitím dobře vymažte formy na briošky máslem.
- Z těsta vytvarujte provaz, oddělte 10–12 dílů (podle velikosti vašich formiček) a vytvarujte je do kuliček – část těsta nechte zbylou – a ze zbývajícího těsta vytvarujte menší kuličky (budou to naše têtes).
- Vložte velké kuličky těsta do forem a uprostřed každé z nich udělejte hlubokou prohlubeň. Do prohlubní vložte menší kuličky.
- Briošky přikryjte a nechte je kynout asi 30 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
- Žloutek prošlehejte s trochou mléka a potřete jím briošky.
- Pečte v troubě 20 minut dozlatova.
- Briošky podávejte vlažné s marmeládou.
Recept od Leny Fuchsové , www.meinleckeresleben.com