
Brioškové věnce s lískovo-kakaovým krémem
Haselnuss
Haselnuss & Kakao
4

příprava
- Na těsto zahřejte mléko v hrnci, dokud nebude vlažné (nepřehřívejte). Přidejte med (nebo cukr), droždí a sůl a dobře míchejte, dokud se droždí zcela nerozpustí.
- Ve velké míse smíchejte mouku se skořicí, vanilkou, směsí na droždí a změklým máslem pomocí hnětacího háku na kuchyňském robotu. Míchejte několik minut, dokud nevznikne hladké těsto. V tomto okamžiku bude relativně měkké, ale tak by mělo být. V případě potřeby těsto znovu prohněťte rukama na pomoučené ploše, dokud nebude hladké.
- Přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
- Těsto rozdělte na 8 kusů. Na pomoučené ploše vyválejte těsto na malé obdélníky (cca 15 x 25 cm).
- Na každou roládu (nejlépe lžící nebo šicí stěrkou) potřete 1 lžící lískového krému s kakaem. Posypte několika nahrubo nasekanými lískovými oříšky. Srolujte malé obdélníky od delší strany a poté rohlíky podélně rozřízněte ostrým nožem. Poloviny těsta stočte náplní nahoru, na jednom konci je přitlačte k sobě a omotejte je kolem sebe. Oba konce stočených rohlíků přeložte k sobě a věnce položte na dva plechy vyložené pečicím papírem.
- Věnce přikryjte utěrkou a nechte je kynout dalších 20 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch). Smíchejte mléko a žloutek a směsí potřete těsto. Posypte ještě několika lískovými oříšky.
- Pečte v troubě 15 minut dozlatova. Nechte vychladnout a dle chuti posypte moučkovým cukrem.
- Pokud chcete věnce darovat, ozdobte je hezkou mašlí a přáníčkem.
Recept od Leny Fuchsové, www.meinleckeresleben.com