
Focaccia s dušenou fíkovou marmeládou a cibulí
Feigen
4

příprava
- Na těsto: Ve velké míse smíchejte droždí s vodou do hladka. Vmíchejte olivový olej, med a sůl. Přidejte mouku a vyhněťte hladké těsto. Přikryjte a nechte těsto kynout asi 40 minut.
- Na ozdobu nakrájejte cibuli a nadrobno nasekejte stroužky česneku. Orestujte na pánvi s olivovým olejem. Přidejte fíkovou marmeládu a nechte ji zkaramelizovat. Deglazujte balsamikovým octem a nechte asi 5 minut dusit. Dochuťte tymiánem nebo rozmarýnem, solí a pepřem. Nechte mírně vychladnout.
- Rozpůlte cherry rajčátka . Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte plech na pečení olivovým olejem a posypte solnou květinou.
- Vykynuté těsto položte na vymazaný plech, rukama ho zploštěte na velikost plechu a navrch posypte dušenou cibulí. Cibulovou směs lehce vtlačte do těsta prsty. Navrch položte rozpůlená cherry rajčátka, pokapejte trochou olivového oleje a dle chuti dochuťte trochou solné květiny.
- Focacciu pečte v horké troubě 25–30 minut dozlatova.
- Na kozí sýrovou polevu
- Kozí sýr a smetanový sýr prošlehejte s trochou citronové kůry, solí a pepřem do hladka. Smetanu přendejte do zdobicího sáčku a naneste na kostky focaccie.
- Navrch dejte čerstvé fíky, rajčata a bazalku.
Recept od Leny Fuchsové , www.meinleckeresleben.com