Váš košík je prázdný

Ještě jste se nezamilovali do žádné z našich lahůdek?

0 /228
Přidat
Vaše zpráva byla uložena.

Karamel

Jablečno-skořicovo-karamelové koblihy

 
Střední
8

Karamel

  • 1 kg mouky (vhodné na kynuté těsto)
  • 1 kousek droždí
  • 120 g cukru
  • 1,2 dcl slunečnicového oleje
  • 570 ml mléka
  • kůra z 1 citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 ml rumu
  • 8 žloutků
  • 250 g krystalového cukru
  • 1-2 lžíce skořice

Na náplň (na 15-20 kusů):

  • 200-250 ml jablečného pyré
  • 600 ml slazené šlehačky
  • 2 lžíce vanilkové pasty
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • Volitelné 1 sáček želatiny Gelatine Fix
  • Bonne Maman Karamel
příprava
  1. Nejprve si připravte náplň. Ušlehejte slazenou šlehačku do změknutí. Šlehejte do tuhého těsta. Přidejte želatinovou hmotu. Vsypte moučkový cukr a vanilkovou pastu a míchejte do tuhého míchání. Nechte náplň 1 hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravte těsto na koblihy.
  2. Smíchejte cukr a skořici.
  3. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Mléko přiveďte k varu, dokud nebude vlažné . Do poloviny teplého mléka nasypte čajovou lžičku cukru. Přidejte droždí. Nechte směs 10 minut kynout. Do druhé poloviny mléka nasypte cukr a nechte ho rozpustit.
  4. Mezitím prosejte mouku. Přidejte droždí. Přidejte sůl a vymíchejte těsto. Pomalu lžící přidávejte žloutky, citronovou kůru, rum, olej a zbytek slazeného mléka.
  5. Těsto hněťte 15–20 minut. Poté ho nechte 1 hodinu kynout.
  6. Po hodině těsto rozdělte na dva díly. Vyválejte je válečkem na těsto o tloušťce 2 cm. Vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Do středu většího kruhu z těsta umístěte malý kruh. Vykrojené koblihy a kolečka přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte necelou hodinu odstát na teplém místě. Posledních pár minut rozehřejte olej. Olej rozehřejte na střední teplotu (5/9), protože je velmi důležité, aby se koblihy smažily pomalu. Pokud máte teploměr, rozehřejte olej na 160 stupňů.
  7. Jakmile se olej rozehřeje, přidejte koblihy. Koblihy by měly mít dostatek prostoru na kynutí. Přikryjte je pokličkou a smažte 2 minuty nebo dokud koblihy zespodu nezezlátnou. Poté pokličku sejměte, koblihy otočte a smažte i druhou stranu stejně dlouho jako první.
  8. Je důležité je neustále sledovat. Několikrát zkontrolujte teplotu oleje. Pokud se olej přehřívá a teplota je nad 71 stupňů Celsia, mírně teplotu snižte a naopak.
  9. Když jsou koblihy upečené, otočte je v oleji tak, aby byl olej i nahoře, a ihned je, dokud jsou ještě horké a mokré od oleje, obalte ve skořicovém cukru. Nechte je vychladnout.
  10. Vychladlé koblihy rozpulte. Na spodek koblih rozetřete jablečný džem. Navrch rozetřete pudink. Navrch položte vršek koblihy a potřete karamelem. V případě potřeby ozdobte bonbóny.

 

Recept od Any Zontar

Naše další kreativní nápady

Doručení s Colissimem

Doprava zdarma od 1 100 CZK

Bezpečná platba

Visa / Mastercard / PayPal

Osobní pozdravy

ve vaší objednávce

Pečlivá přeprava

v krásném balení

Česko (KčCZK)
chevron
Čeština
chevron