
Jablečno-skořicovo-karamelové koblihy
8

příprava
- Nejprve si připravte náplň. Ušlehejte slazenou šlehačku do změknutí. Šlehejte do tuhého těsta. Přidejte želatinovou hmotu. Vsypte moučkový cukr a vanilkovou pastu a míchejte do tuhého míchání. Nechte náplň 1 hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravte těsto na koblihy.
- Smíchejte cukr a skořici.
- Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Mléko přiveďte k varu, dokud nebude vlažné . Do poloviny teplého mléka nasypte čajovou lžičku cukru. Přidejte droždí. Nechte směs 10 minut kynout. Do druhé poloviny mléka nasypte cukr a nechte ho rozpustit.
- Mezitím prosejte mouku. Přidejte droždí. Přidejte sůl a vymíchejte těsto. Pomalu lžící přidávejte žloutky, citronovou kůru, rum, olej a zbytek slazeného mléka.
- Těsto hněťte 15–20 minut. Poté ho nechte 1 hodinu kynout.
- Po hodině těsto rozdělte na dva díly. Vyválejte je válečkem na těsto o tloušťce 2 cm. Vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Do středu většího kruhu z těsta umístěte malý kruh. Vykrojené koblihy a kolečka přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte necelou hodinu odstát na teplém místě. Posledních pár minut rozehřejte olej. Olej rozehřejte na střední teplotu (5/9), protože je velmi důležité, aby se koblihy smažily pomalu. Pokud máte teploměr, rozehřejte olej na 160 stupňů.
- Jakmile se olej rozehřeje, přidejte koblihy. Koblihy by měly mít dostatek prostoru na kynutí. Přikryjte je pokličkou a smažte 2 minuty nebo dokud koblihy zespodu nezezlátnou. Poté pokličku sejměte, koblihy otočte a smažte i druhou stranu stejně dlouho jako první.
- Je důležité je neustále sledovat. Několikrát zkontrolujte teplotu oleje. Pokud se olej přehřívá a teplota je nad 71 stupňů Celsia, mírně teplotu snižte a naopak.
- Když jsou koblihy upečené, otočte je v oleji tak, aby byl olej i nahoře, a ihned je, dokud jsou ještě horké a mokré od oleje, obalte ve skořicovém cukru. Nechte je vychladnout.
- Vychladlé koblihy rozpulte. Na spodek koblih rozetřete jablečný džem. Navrch rozetřete pudink. Navrch položte vršek koblihy a potřete karamelem. V případě potřeby ozdobte bonbóny.
Recept od Any Zontar