
Jablečný koláč s kdouloňovým želé
Gelee
Quitten
Tarte
4

příprava
- Na křehké těsto dejte do mísy mouku, cukr, sůl a studené máslo na malé kousky a utřete do drobků. Poté přidejte žloutek a studenou vodu. Vše rychle prohněťte do hladkého těsta.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše o něco větší než je dortová forma (ideálně s odnímatelným dnem (průměr 26 cm)) a opatrně ho vložte do dortové formy. Těsto několikrát propíchejte vidličkou. Dortovou formu s těstem dejte na 30 minut do chladničky.
- Mezitím si na jablečný protlak nakrájejte polovinu jablek na kostičky a dejte je do hrnce. Přidejte máslo, cukr, skořici a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a vařte 10 minut na mírném ohni, dokud jablka nezměknou. Z kompotu vytvořte pyré a jablečný protlak. Zbývající jablka nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou.
- Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch). Vložte formu na koláč s těstem do trouby a pečte 15 minut. Vyjměte formu z trouby, jakmile těsto lehce zezlátne.
- Na těsto rozetřete jablečnou omáčku a navrch položte plátky jablek do tvaru růžice.
- Pečte koláč při 180 °C dalších 20 minut, dokud plátky jablek nezezlátnou.
- Vyjměte koláč z trouby. V hrnci rozehřejte kdoulové želé a rovnoměrně ho potřete.
- Nechte vychladnout na vlažnou teplotu a podávejte s lžící šlehačky, pokud chcete.
Recept od Leny Fuchsové , www.meinleckeresleben.com