
Jahodové cruffiny
Cruffin
Erdbeeren
4

příprava
Dánské pečivo:
- Droždí rozdrobte do misky. Mléko mírně zahřejte a vmíchejte do něj droždí, dokud se nerozpustí. Na těsto smíchejte všechny ostatní ingredience (kromě másla!) a důkladně prohněťte kuchyňským robotem. V případě potřeby přidejte trochu mouky.
- Těsto dejte na lehce pomoučenou pracovní plochu a znovu ho hněťte rukama, dokud nebude těsto hezky hladké a hladké.
- Těsto přikryjte a nechte ho kynout asi 1 hodinu.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu do obdélníku (cca 30×40 cm). Polovinu těsta potřete nakrájeným studeným máslem.
- Druhou polovinu těsta přeložte přes máslo a okraje pevně přitlačte k sobě. Nyní těsto znovu rozválejte do obdélníku. Přeložte ho napůl od užší strany do středu a poté těsto přeložte z druhé strany (takže nyní máme hotové první roládu).
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 20 minut do lednice.
- Nyní těsto znovu rozválejte do obdélníku a obě úzké strany přeložte směrem ke středu, aby se okraje setkaly. Poté znovu přeložte polovinu těsta (nyní jsme provedli dvojité otočení). Toto přeložení vytvoří mnoho vrstev, díky čemuž je listové těsto hezké, lehké, vzdušné a máslové. Těsto znovu zabalte do alobalu a dejte na 20 minut do lednice.
Tvary Cruffinů:
- Vymažte 12 otvorů formy na muffiny máslem a předehřejte troubu na 180 °C.
- Listové těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélník o rozměrech 30 cm x 20 cm.
- Navrch rovnoměrně rozetřete jahodovo-lesní jahodovou marmeládu.
- Z delší strany srolujte do polena a poté poleno mírně zploštěte. Ostrým nožem nakrájejte plátky silné přibližně 1 až 1,5 cm.
- Vždy položte 2 plátky napříč na sebe a poté je k sobě lehce zatočte.
- Vložte je do formy na muffiny koncem dolů. Cruffiny přikryjte utěrkou a nechte je 30 minut kynout při pokojové teplotě.
- Poté cruffiny pečte v horké troubě 25 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a z forem na muffiny. Před konzumací nechte cruffiny trochu vychladnout.
- Posypte cruffiny moučkovým cukrem, pokud chcete. Rádi si dáme trochu krémového bílého jogurtu, další jahodovou a lesní jahodovou marmeládu a samozřejmě čerstvé jahody.
Recept od Leny Fuchsové – www.meinleckeresleben.at