
Jahodový džem – domácí recept
Erdbeeren
Frühstück
hausgemachtes Rezept
Sommer

příprava
Než začnete:
- Pro uchování domácího džemu v dobrém stavu:
- Sklenice a víčka důkladně umyjte.
- Víčka a sklenice vložte do hrnce naplněného vodou.
- Přiveďte vodu k varu (5 až 15 minut).
- Nechte je uschnout na čisté kuchyňské utěrce.
- Víčka a sklenice jsou také vhodné do myčky nádobí.
Příprava receptu:
- Jahody omyjte (bez loupání) a odstraňte stopky. Jahody rozpůlete nebo rozčtvrťte, v závislosti na jejich velikosti.
- Do hrnce přidejte jahody a zahřívejte je na středním plameni. Pravidelně míchejte dřevěnou vařečkou. Pokud jsou jahody velmi zralé, přidejte současně cukr. Pokud ne, nechte jahody několik minut prohřát s trochou vody.
- Jakmile se ovoce začne rozpouštět, snižte teplotu a za pravidelného míchání pomalu přidávejte 750 g želírujícího cukru. Pokud chcete džem bez hrudek, můžete směs před přidáním cukru rozdrobit.
- Jakmile je cukr důkladně vmíchán, nechte ho asi 25 minut mírně vařit na vysokém plameni. Často míchejte, aby se džem nepřilepil ke dnu hrnce.
- Jakmile ovoce zprůhlední a rovnoměrně se rozloží po celé směsi, je vaření dokončeno.
Tip: Chcete-li zkontrolovat, zda jahodový džem ztuhl, kápněte kapku na talíř, který jste předem dali do chladničky, a nakloňte ho. Pokud kapka sklouzne, džem není dostatečně uvařený. Pokud ztuhne, je hotový! - Na konci vaření přidejte lžičku citronové šťávy (prodlužuje trvanlivost a zvýrazňuje chuť ovoce!) a přiveďte k varu několik sekund. Po sejmutí z plotny můžete sebrat pěnu, která se na povrchu vytvoří.
- Jahodový džem ihned nalijte do sklenic. Sklenice uzavřete víčky a postavte je dnem vzhůru, aby se automaticky pasterizovaly.
- Před etiketováním nechte sklenice vychladnout. Poté můžete sklenice s marmeládou skladovat několik měsíců chráněné před teplem a vlhkostí.
- Po otevření uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 4 týdnů.