
Karamelová zmrzlina s arašídovým máslem
Erdnuss
Sommer
4

příprava
- V hrnci zahřejte cukr, sůl a osm čajových lžiček vody, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte tekutinu k varu a poté snižte plamen. Jakmile se vytvoří zlatavě hnědý karamel, odstavte hrnec z plotny.
- Přidejte dvě čajové lžičky vody a šlehačku, postavte hrnec na sporák a míchejte na mírném ohni, dokud směs nevznikne hladká. Sejměte z plotny a nechte krátce vychladnout. Vyšlehejte vejce a žloutky a vmíchejte do karamelu, postavte na sporák a pomalu zahřívejte na 75 °C (pozor: nesmí se srazit!).
- Směs nalijte do studené mísy a poté ji dejte do další mísy naplněné ledovou vodou, aby rychleji vychladla. Smíchejte 150 g arašídového másla a mascarpone a vmíchejte do studené smetany. Vše přendejte do výrobníku zmrzliny.
- Alternativně: Zmrazte zmrzlinu a každých 30 minut ji rozdrťte. Naplňte nádobu do jedné třetiny zmrzlinou, navrch dejte arašídové máslo a opakujte. Nechte přes noc vychladit v mrazáku a poté nechte 15 minut rozmrazit před podáváním.
Recept z Cooking Catrin, cookingcatrin.at