
Limetkový koláč s podmáslím a jahodovou marmeládou
Erdbeeren
Frühling
Pro dort o průměru cca 22 cm

příprava
- Na dort vymažte dvě dortové formy (průměr 20–22 cm) máslem a vymažte moukou (přebytečnou mouku dobře vyšlehejte).
- Předehřejte troubu na 170 °C s ventilátorem.
- Ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí, vanilkou a cukrem.
- Vejce prošlehejte s podmáslím, limetkovou kůrou, olivovým olejem a medem. Poté přidejte do moučné směsi a jemně vmíchejte (metličkou nebo stěrkou, ne mixérem).
- Rozdělte směs do dvou forem a pečte v troubě 25 minut. Vyklopte z forem a nechte vychladnout.
- Jahodový džem nalijte do malého hrnce a jemně ho zahřejte s limetkovou šťávou. Polovinou rozetřete jeden korpus dortu, navrch položte druhý korpus a zbývajícím džemem ho potřete.
- Na krém vyšlehejte v kuchyňském robotu smetanový sýr se šlehačkou do tuhého těsta. Nakonec vmíchejte vanilku, cukr a limetkovou kůru.
- Naplňte zdobicí sáček s hvězdicovou tryskou krémem a vystřihněte jím okraj dortu. V případě potřeby ozdobte plátky čerstvé limetky.
- Tento koláč chutná nejlépe, když je upečený čerstvě ve stejný den.
Recept od Leny Fuchsové, www.meinleckeresleben.com