
Meruňkový džem – domácí recept

Než začnete:
Pro uchování domácího džemu v dobrém stavu:
- Sklenice a víčka důkladně umyjte.
- Víčka a sklenice vložte do hrnce naplněného vodou.
- Přiveďte vodu k varu (5 až 15 minut).
- Nechte je uschnout na čisté kuchyňské utěrce.
Víčka a sklenice jsou také vhodné do myčky nádobí.
Příprava receptu:
- Meruňky omyjte (bez krájení) a odstraňte pecky a stopky. Meruňky rozčtvrťte.
- Přidejte ovoce do hrnce a zahřívejte na středním plameni. Pravidelně míchejte dřevěnou vařečkou a přilévejte 200 ml vody (jak se voda odpařuje). Tip: Můžete použít ochucenou vodu (levandulový čaj, jasmínový čaj).
- Po půl hodině se ovoce rozpustí. Pokud chcete udělat džem bez kousků, můžete ovocnou směs nasekat.
- Snižte teplotu a za pravidelného míchání přidejte cukr.
- Jakmile je cukr důkladně vmíchán, nechte ho vařit (pomalu vařit) na vysokém plameni asi 15 minut. Pravidelně míchejte, aby se marmeláda nepřilepila ke dnu hrnce.
- Jakmile ovoce zprůhlední a rovnoměrně se rozloží ve směsi, je připraveno k vaření. Tip: Chcete-li zkontrolovat, zda meruňkový džem ztuhnul, kápněte kapku na talíř, který jste předem dali do chladničky, a nakloňte ho. Pokud kapka sklouzne, džem není dostatečně uvařený. Jakmile ztuhne, je hotový!
- Na konci vaření přidejte dvě čajové lžičky citronové šťávy (prodlužuje trvanlivost a zvýrazňuje chuť ovoce!) a několik sekund přiveďte k varu. Po sejmutí z plotny můžete sebrat pěnu, která se na povrchu vytvoří.
- Meruňkový džem ihned nalijte do sklenic. Sklenice uzavřete víčky a postavte je dnem vzhůru, aby se samopasterizovaly.
- Před etiketováním nechte sklenice vychladnout. Poté můžete sklenice s marmeládou skladovat několik měsíců chráněné před teplem a vlhkostí.
- Po otevření uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 4 týdnů.