Polentový dort s pomeranči
- Pomeranče a citron omyjte, dejte je do hrnce a zalijte vodou. Na vodu položte kus pečicího papíru, aby ovoce zůstalo pod hladinou. Vařte 30 minut na mírném ohni.
- Mezitím si připravte polevu. Nakrájejte pomeranče na tenké plátky (0,4 cm). Pokud chcete, můžete je také nejprve oloupat a poté nakrájet (doporučuji to všem, kteří nemají rádi mírně hořkou chuť).
- Plátky pomeranče dejte do velkého hrnce. Pokapejte medem, přidejte vanilku a horkou vodu. Vařte na mírném ohni, dokud se voda neodpaří.
- Vyložte dno dortové formy o průměru 26 cm pečicím papírem. Vymažte boky a posypte mletými mandlemi. Na dno dortové formy naskládejte lehce kandované plátky pomeranče.
- Na těsto vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Tenkým proudem přilévejte olej. Uvařené pomeranče a citron vyjměte z vody, rozčtvrťte je (v případě potřeby odstraňte jadérka) a vše rozmixujte do hladka (nejlépe ve Vitamixu nebo tyčovým mixérem).
Recept od Leny Fuchsové , www.meinleckeresleben.com