
Pomerančový džem – domácí recept

-
Než začnete:
Pro uchování domácího džemu v dobrém stavu:
- Sklenice a víčka důkladně umyjte.
- Víčka a sklenice vložte do hrnce naplněného vodou.
- Přiveďte vodu k varu (5 až 15 minut).
- Nechte je uschnout na čisté kuchyňské utěrce.
Víčka a sklenice jsou také vhodné do myčky nádobí.
Příprava receptu:
- Oloupejte pomeranče. Poté kůru nakrájejte na tenké proužky.
- Do hrnce s 650 ml vody přidejte 110 g pomerančové kůry a zahřívejte na středním plameni. Zvyšujte plamen, dokud směs nezačne vřít.
- Vařte 60 minut za častého míchání dřevěnou vařečkou, dokud pomerančové kůry nezměknou a voda se neodpaří.
- Mezitím si připravte pomerančové pyré: pomeranče rozčtvrťte a rozmixujte je. Poté pyré sceďte přes síto.
- Jakmile pomerančové kůry změknou, přidejte do směsi 590 g pomerančového pyré. Přiveďte k varu a pravidelně míchejte, aby se džem nepřilepil ke dnu hrnce.
Tip: Pokud vám zbyde pyré, můžete ho zamrazit pro budoucí výrobu džemu.
- Snižte plamen a přidejte 980 g cukru. Přiveďte k varu na vysokém plameni (za mírného varu).
- Na konci vaření přidejte dvě čajové lžičky citronové šťávy. Vaření končí, jakmile jsou pomerančové kůry průsvitné a rovnoměrně rozložené v celé směsi.
Tip: Chcete-li zkontrolovat, zda pomerančový džem ztuhl, kápněte kapku na talíř, který jste předem dali do chladničky, a nakloňte ho. Pokud kapka sklouzne, džem není dostatečně uvařený. Pokud ztuhne, je hotový!
- Po sejmutí z plotny můžete odstranit pěnu, která se na povrchu tvoří.
- Pomerančový džem ihned nalijte naběračkou do sklenic. Sklenice uzavřete víčky a postavte je dnem vzhůru, aby se samopasterizovaly.
- Před etiketováním nechte sklenice vychladnout. Poté můžete sklenice s marmeládou skladovat několik měsíců chráněné před teplem a vlhkostí.
- Po otevření uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 4 týdnů.